Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullverket begär resurser för att rekrytera 500 medarbetare

I dag överlämnar Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, myndighetens budgetunderlag till regeringen. Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022 för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.


– Vi är knappt 2 000 medarbetare. Jämför det med Polismyndighetens nästan 30 000, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör på Tullverket. Till och med polisen pratar om att vi borde ha större resurser och befogenheter. Det är inte så konstigt, för om vi får chansen att göra mer av det vi redan gör, blir arbetet ute på gatan för både polis, sociala myndigheter och den svenska vårdapparaten väsentligt mindre.

Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022. Tullverkets utmaning är att myndigheten på samma gång står mitt uppe i ett omfattande digitaliseringsarbete som kommer att pågå under flera år framöver och samtidigt måste fortsätta att öka antalet tullkontroller.

Tullverket hittar stora mängder narkotika, allt från klassisk cannabis, kokain och heroin till syntetiska nätdroger som fentanyl, tramadol och LSD. I synnerhet kokain och heroin har idag en lysande marknad tack vare goda skördar i andra delar av världen. Dessa droger skickas dessutom outspädda till Sverige. Det innebär att mängden narkotika på gatan i många fall är tre gånger så stor som själva beslagen. Och de som skor sig på narkotikahandeln är den organiserade brottsligheten.

– Vi gör stora beslag – under 2018 beslagtog vi nästan 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och tiotusentals ecstasytabletter, säger Charlotte Svensson. Om vi var fler kunde vi göra ännu större samhällsnytta.

Tullverket hittar och beslagtar vapen, allt från skjutvapen, knivar och knogjärn till ammunition, tårgas och elpistoler. Tänkvärt är att de vapen som inte hittas istället används av kriminella nätverk eller okunniga ungdomar i utsatta områden. Det är förödelsen av dem – i rån, slagsmål och gängbråk – som tidningarna dagligen skriver om. Tullverket hittar också förfalskningar som dopningsmedel, potensmedel och sömnmedel – medel som i bästa fall är helt verkningslösa, men som i värsta fall är direkt farliga – legoplagiat tillverkat av giftig plast, squishies som går sönder och skönhetsprodukter som innehåller hälsovådliga kemikalier.

Vidare hittar Tullverket produkter som inte uppfyller produktsäkerhetskraven. Det kan handla om laddare, lampor och locktänger – produkter som kan börja brinna, ge elchocker eller explodera.

– Det budskap vi vill skicka till regeringen är att de ska tänka på hur det skulle kunna vara om vi var fler, säger Charlotte Svensson. Tänk vad mer vi hade kunnat göra. Tänk vad vi hade kunnat förhindra från att komma ut på Sveriges gator eller in i våra hem. Tänk hur vi hade kunnat avlasta polisen, sociala myndigheter och vårdapparaten från alla de tragiska efterverkningar som varor vi inte lyckas beslagta nu leder till.

– Vi gör ju allt som står i vår makt för att utföra vårt uppdrag. För att bidra till ett tryggt och säkert samhälle. Men vi räcker inte till, vi behöver bli fler. Därför har vi idag lämnar över vårt budgetunderlag till regeringen och begärt resurser för att kunna rekrytera 500 medarbetare till.

För mer information: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)